I takt med regeringens udmeldinger om genåbning af Danmark er mange organisationer begyndt at vende tilbage til en hverdag, som ansatte, frivillige og brugere kender. Genåbningen kan dog blive langstrakt, og der vil være mange forhold, hver enkelt rådgivning skal tage stilling til undervejs i processen – både for at hjælpe deres brugere, men også for at passe på ansatte, frivillige og rådgivere. Vi giver her en række råd og forslag til den proces.
Virkeligheden for de gratis, sociale rådgivningstilbud har – som for resten af samfundet – været en løbende omvæltning under covid-19.
De fleste rådgivninger har udvist stor kreativitet og engagement. De har omorganiseret sig og udarbejdet særlige beredskabsplaner med færre rådgivere, ændrede åbningstider og med nye rådgiverkompetencer og -kanaler i spil – ligesom flere organisationer har åbnet nye særlige coronatilbud for at kunne imødekomme målgruppernes behov under krisen.
Nu er den langsomme genåbning af samfundet undervejs, og meget tyder på, at den proces vil kræve lige så mange overvejelser og forbehold, som nedlukningen gjorde det – også for det sociale rådgivningsfelt. Derfor har RådgivningsDanmark samlet en række råd og forslag, der kan understøtte rådgivningstilbud i perioden frem mod en total genåbning – samt ruste dem til den efterfølgende periode, hvor intet desværre tyder på, at målgruppernes behov bliver mindre.
i forhold til fremmøderådgivning og fysiske aktiviteter:
- Følg så vidt muligt op på, hvorvidt de digitale alternativer, helt eller delvist dækker brugernes behov. Er der fx brugere i målgruppen, som slet ikke profiterer af de digitale tilbud?
- Følg også op på rådgivernes erfaringer med de nye kanaler.
- Hold fast i de digitale indsatser, som fungerer, og undersøg hvorvidt de kan videreudvikles og evt. sameksistere med tidligere fremmødepraksis på længere sigt.
- Udelad fortsat brugere i særlig smitterisiko, når fremmødepraksis for brugere med presserende og udækkede behov langsomt genåbnes – det samme gælder naturligvis ansatte og frivillige.
- Sørg for at al kontakt mellem ansatte, frivillige og brugere sker i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger om antal, afstand, hygiejne mv.
- Mød altid brugerne i lokaler, I selv har kontrol over, dvs. aldrig hos brugerne privat eller i fremmede lokaler.
- Overvej og undersøg muligheden for at aktiviteter og møder finder sted udendørs, fx som walk-and-talk-møder
- Forbered brugerne grundigt på forhånd, så de er indforståede med rammerne for mødet, og undgå dermed ubehagelige og uforudsete reaktioner på ændret praksis.
i forhold til uddannelse og opkvalificering af rådgivere:
- Læg en plan der sikrer kapaciteten på den længere bane. Målgruppernes behov for rådgivning og støtte vil fortsat være stort og måske endda stige i tiden under og efter corona.
. - Hold fast i rekrutteringsindsatser:
- Afhold evt. digitale informationsmøder
- Samtaler, prøver mv. kan evt. afholdes digitalt og i grupper
- Overvej løbende optag for at sikre kadencen i en usikker tid.
- Gentænk uddannelse og opkvalificering af rådgivere:
- Digitaliser introduktionskurser/rådgiveruddannelsesforløb og opdel dem evt. i mindre moduler, som nemmere kan gennemføres løbende. Kan forløbene fx tænkes som en række webinarer?
- Sidemandsoplæring kan evt. foregå ved at give nye rådgivere adgang til at læse med digitalt, hvis det tekniske set-up tillader det
- Gennemfør rollespil med nye rådgivere via telefon, mail eller chat for at øve rådgivningsteknik, procedurer mv.
- Husk at rådgiverne også i undtagelsestider har behov for opkvalificering, støtte og sparring:
- Hold digitale temamøder eller lign., hvor I sætter fokus på aktuelle tendenser, emner eller behov blandt brugere
- Systematisér vidensdeling fx via skriftlige tilbagemeldinger ved endt vagt, så eventuelle nye udfordringer og behov hos rådgivere spores
- Sørg for en organisering, som sikrer alle adgang til sparring og støtte, fx via adgang til koordinator eller sparringsmakker.
- Etabler om muligt digitale teams-rum for rådgivere, som er på vagt samtidig
- Erstat evt. vanlig supervision med daglige debriefing-møder i rådgivergruppen eller online gruppesupervision.
Tidligere forslag fra RådgivningsDanmark, som fortsat er relevante:
i forhold til digital rådgivning:
- Begræns antallet af medarbejdere og rådgivere, som møder fysisk ind i rådgivningen
- Reducer åbningstiden, hvis det er nødvendigt, og informér tydeligt herom til brugerne
- Sørg for fysisk afstand mellem rådgivere
- Understøt god og nem hygiejne og informér medarbejdere og rådgivere tydeligt herom. Brug fx myndighedernes råd om hygiejne og infografikker fra denne side
- Overvej mulighed for hjemmerådgivning, men vær her meget opmærksom på ikke at gå på kompromis med beskyttelse af brugernes anonymitet, persondata mv. Se evt. RådgivningsDanmarks guide “Guide til teknisk opsætning af anonym rådgivning”
- Sørg for at klæde jeres rådgivere på til at kunne hjælpe udsatte og bekymrede brugere så godt som muligt. Fx ved at formulere få, konkrete og letforståelige budskaber om corona tilpasset jeres målgruppes særlige udfordringer og behov. Find fx inspiration ift. formidling til børn hos Sundhedsstyrelsen, som sammen med Børns Vilkår har udarbejdet en film målrettet børn.
i forhold til frivillige:
- Respektér hvis frivillige ikke ønsker at møde ind fysisk – alle må i disse tider træffe selvstændige beslutninger i forhold til at beskytte sig selv, sin familie og andre.
- Sørg for at frivillige, der har særlige udfordringer, fx med fysisk helbred, samt ældre ikke møder ind endnu.
- Husk at alle frivillige skal indføres omhyggeligt i en evt. beredskabsplan samt nye sikkerheds- og hygiejnestandarder, når de møder ind fysisk.
i forhold til foreningsdrift:
- Følg med på myndighedernes hjemmeside i forhold til arbejdspladser generelt.
- Find hjælp til kompensationsordninger hos Virksomhedsguiden.
- Søg inspiration hos Center for Socialt Arbejde, som har udarbejdet en god Q/A i forhold foreningsbærende aktiviteter som fx generalforsamlinger.
- Find information og guides målrettet civilsamfundet under covid-19 hos Civilsamfundets Videnscenter under Altinget.
brug RÅDGIVNINGSPORTALEN
RådgivningsDanmark følger med i alle medlemmers eksisterende og nye rådgivningstilbud under covid-19 og holder RådgivningsPortalen opdateret. Portalen fungerer således fortsat som en fælles indgang til det aktuelle og kvalificerede rådgivningsfelt – ikke mindst i forhold til viderehenvisning rådgivningerne imellem.